Κλινική Δερματολογία-Αφροδισιολογία
Ατοπική Δερματίτιδα

Η Ατοπική Δερματίτιδα, γνωστή και ως  Ατοπικό Έκζεμα είναι μία χρόνια, υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης και κνησμώδης δερματοπάθεια που συχνά συσχετίζεται με άλλες αλλεργικές ασθένειες, όπως το αλλεργικό βρογχικό άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα. Τη συναντάμε κυρίως στην παιδική ηλικία, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επεκτείνεται και την ενήλικη ζωή.

 

Τα αίτια της ατοπικής δερματίτιδας δεν είναι σαφή. Ωστόσο, φαίνεται να είναι μία πολυπαραγοντική νόσος, στην οποία οι ακόλουθοι παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο: περιβαλλοντικοί, ανοσολογικοί, κληρονομικοί, διατάραξη της αρχιτεκτονικής του δερματικού φραγμού. 

 

Στη βρεφική και παιδική ηλικία εντοπίζεται συνήθως στο πρόσωπο και στις δερματικές πτυχές μπροστά από τους αγκώνες και πίσω από τα γόνατα, ενώ αργότερα μπορεί να εντοπίζεται σε όλο το σώμα. Συνοδεύεται από έντονο αίσθημα κνησμού και συνεπώς οι ασθενείς έχουν μείωση της ποιότητας ζωής τους. 

 

Η αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας επικεντρώνεται στην ανακούφιση του κνησμού και της ξηροδερμίας, αλλά και την αποφυγή των εξάρσεων που συχνά συνοδεύουν την ατοπική δερματίτιδα και είναι απόλυτα εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή. 

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Ακμή
The Dermatology Center