Κλινική Δερματολογία-Αφροδισιολογία
Παιδοδερματολογία

Η παιδοδερματολογία ειδικεύεται στη διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών του δέρματος, που επηρεάζουν βρέφη, παιδιά και εφήβους. Είναι εξαιρετικής σημασίας η συνεργασία του Δερματολόγου με τον Παιδίατρο για την έγκαιρη και σωστή διάγνωση και θεραπεία τους.  Μερικές κοινές δερματικές παθήσεις σε αυτές τις ηλικίες περιλαμβάνουν:

 

Ατοπική Δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος εκζέματος στην παιδική ηλικία. Η ακριβής αιτία της δεν είναι σαφής και σχεδόν πάντα υπάρχει ιστορικό ατοπίας στο στενό οικογενειακό κύκλο. Συχνά συνδυάζεται με αλλεργική ρινίτιδα, τροφικές αλλεργίες ή αλλεργικό άσθμα, παρόλαυτα μπορεί και να μην υπάρχει συνοδό νόσημα εκτός της ατοπικής δερματίτιδας.  Χαρακτηρίζεται από ξηρό, ερυθρό δέρμα και έντονο κνησμό. Στην πλειονότητά τους, τα περισσότερα παιδιά , με την πάροδο του χρόνου ξεπερνούν την ατοπική δερματίτιδα και μόνο σε ένα μικρό ποσοστό επιμένει και στην ενήλικη ζωή. Η σωστή, έγκαιρη και ατομικά προσαρμοσμένη θεραπεία προλαμβάνει εξάρσεις της νόσου και διασφαλίζει την ποιότητα ζωής του παιδιού. 

 

Τριχοφυτίες (Μυκητιάσεις)

Οι τριχοφυτίες στην παιδική ηλικία αποτελούν συχνό φαινόμενο. Εμφανίζονται με τη μορφή ερυθρών πλακών με απολέπιση σε σχήμα δακτυλίου και συνοδεύονται συχνά από κνησμό. Συνήθως προηγείται επαφή με μολυσμένο δέρμα ανθρώπου ή ζώου. Η θεραπεία είναι συνήθως τοπική, με αντιμυκητιασικές κρέμες, εκτός από εκτεταμένες περιπτώσεις όπου η συστηματική αγωγή είναι επιβεβλημένη. 

 

Μυρμηκίες

Οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus ή HPV), είναι μεταδοτικές και εμφανίζονται ως επάρματα στο δέρμα, που συνήθως είναι ανώδυνα. Η μετάδοση γίνεται με την άμεση δερματική επαφή, αλλά και με το άγγιγμα μολυσμένων αντικειμένων ή επιφανειών. Είναι πιο συχνή η εμφάνισή τους στα δάχτυλα των χεριών και στα πέλματα.

 

Μολυσματική Τέρμινθος

Συχνή δερματική πάθηση που οφείλεται σε ιό και είναι πολύ συχνή στα παιδιά και εμφανίζεται ως μικρές στρογγυλές ανώδυνες βλατίδες, με ομφαλωτό κέντρο, οι οποίες περιέχουν ένα παχύρρευστο, λευκό υλικό. Μεταδίδεται με τη δερματική επαφή, αλλά και από διάφορα μολυσμένα αντικείμενα. Παιδιά με ατοπική δερματίτιδα είναι πιο επιρρεπή σε μόλυνση με τον ιό. Η θεραπεία γίνεται με σύνθλιψη των βλαβών με χειρουργική λαβίδα ή με κρυοθεραπεία.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Τριχόπτωση/ Αλωπεκίες
The Dermatology Center