Κλινική Δερματολογία-Αφροδισιολογία
Τριχόπτωση/ Αλωπεκίες

Το κεφάλι του μέσου ενήλικα έχει 100.000 έως 150.000 τρίχες και χάνει έως 100 από αυτές καθημερινά. Κάθε τρίχα έχει τον δικό της κύκλο ζωής, ο οποίος επηρεάζεται από την ηλικία, το στρες, διάφορα νοσήματα και πολλούς άλλους παράγοντες. Αναγνωρίζουμε τρεις φάσεις στον κύκλο ζωής της:

 

  • Αναγενής φάση: Διαρκεί 3-5 χρόνια και είναι η φάση της ανάπτυξης.
  • Καταγενής φάση: Διαρκεί περίπου 1-2 εβδομάδες και είναι η περίοδος εξασθένησης και «προετοιμασίας» της τρίχας για την πτώση της.
  • Τελογενής φάση: Διαρκεί περίπου 2-4 μήνες και είναι η φάση της πτώσης της τρίχας. Η ρίζα της (θύλακας) όμως εξακολουθεί να υπάρχει κι έτσι έπειτα από λίγο καιρό η τρίχα αναγεννάται. 

 

Οι αλωπεκίες (απώλεια τριχών) ταξινομούνται σε:

 

  • Ουλωτικές, δηλαδή αλωπεκίες που αφήνουν μετά το πέρας τους ουλές (π.χ. στον ερυθηματώδη λύκο, θυλακικό λειχήνα κ.ά.) και 
  • Μη ουλωτικές αλωπεκίες, όπως η ανδρογενετικού τύπου (καράφλα), η τελογενής τριχόρροια, η εποχική τριχόπτωση και η γυροειδής αλωπεκία. 

 

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους συμβάλλει δραστικά στην διατήρηση της ποιότητας και υγείας των μαλλιών. Οι θεραπείες είναι εξατομικευμένες και εκτείνονται από τοπικές θεραπείες με κρέμες, λοσιόν, σαμπουάν κ.ά. έως ενέσιμες θεραπείες με τοπικές διηθήσεις κορτικοστεροειδών, τη μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες, πεπτίδια και αυξητικούς παράγοντες και την αυτόλογη μεσοθραπεία. 

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Ατοπική Δερματίτιδα
The Dermatology Center